25 Mar

Jak wybrać odpowiedni piec konwekcyjny?

Spread the love

Aktualna oferta pozwala na wybór takiego pieca konwekcyjnego, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów — piece te są niezwykle funkcjonalne, przez co znacznie skracają czas przygotowywania potraw, co w przypadku lokali gastronomicznych ma ogromne znaczenie. Poszukiwania odpowiedniego pieca konwekcyjnego to jedna wcale nie taka prosta sprawa — na co warto zwrócić uwagę oraz dlaczego warto się na niego zdecydować? Kilka przydatnych informacji poniżej.

Odpowiedni piec konwekcyjny powinien spełniać wszystkie Twoje wymagania

Przed wyborem odpowiedniego pieca konwekcyjnego należy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań, pierwszym z nich powinno być to, jakie zasilanie musi posiadać taki piec. Wszystko zależy przede wszystkim od tego, jaką instalację posiadamy na zapleczu kuchennym. Jeżeli chodzi o ceny gazu, to są one niższe od prądu, jednak już sam zakup pieca elektrycznego jest znacznie mniejszym wydatkiem niż zakup pieca gazowego.

Kolejną sprawą jest ilość dań dziennie serwowanych w danym lokalu oraz ich różnorodność. Na tej podstawie określa się m.in. wielkość, a więc ilość półek w piecu. W ofercie sklepu XXLgastro znaleźć można różnorodne piece konwekcyjne, z których z pewnością każdy znajdzie ten idealny dla siebie — przy ostatecznym wyborze zawsze należy pamiętać, że ilość półek determinuje jednocześnie ilość pojemników, jakie będzie można do pieca włożyć, warto więc zawsze zastanowić się, czy dany piec konwekcyjny jest dla nas wystarczający.

Dlaczego warto wybrać piec konwekcyjny?

Piecem konwekcyjnym można zastąpić naprawdę wiele urządzeń, takich jak grill, parowar, frytkownica czy po prostu piekarnik. Jedno urządzenie jest wiec w stanie wykonywać większą część obróbek termicznych, jakim poddawane są potrawy. Co niezwykle ważne proces obróbki przebiega w jednym miejscu, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie znacznych oszczędności, chociażby jeżeli chodzi o zużycie wody, czy energii. Wszystko to w konsekwencji może przełożyć się na niższe koszty prowadzenia lokalu, a tym samym większe zyski.

Piec konwekcyjny to również przede wszystkim urządzenie niezwykle ułatwiające pracę kucharzom — urządzenia takie posiadają odpowiednie programy, które możemy po prostu uruchamiać, lub tworzyć nowe, przez co raz idealnie przygotowane danie może zawsze smakować tak samo! Obsługa takich urządzeń jest obecnie bardzo intuicyjna i po odpowiednim szkoleniu każdy jest w stanie sobie z nią poradzić.

Jeżeli szukasz więc odpowiedniego pieca konwekcyjnego, który będzie niezastąpionym urządzeniem w Twoim lokalu gastronomicznym, koniecznie odpowiedz sklep XXLGastro.pl, gdzie znajdziesz niezwykle szeroką ofertę różnorodnych modeli, a konsultanci pomogą Ci wybrać najlepsze dla Ciebie rozwiązanie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.