8 Maj

Jak powstają wiadra plastikowe do żywności?

Artykuły spożywcze – w drodze z hal produkcyjnych do punktów sprzedaży – muszą być w odpowiedni sposób przechowywane. Im lepiej zabezpieczony produkt, tym większa szansa, że w stanie nienaruszonym dotrze do sklepów, a stamtąd do koszyków klientów. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów opakowań do żywności są wiadra z tworzywa sztucznego. Jak powstają i kto najchętniej korzysta z tego rozwiązania? Podpowiadamy!

Z czego powstają wiaderka do żywności?

Opakowania, w których są przechowywane artykuły spożywcze, powinny być wykonane ze starannie wyselekcjonowanych materiałów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Najczęściej wykorzystywanym surowcem do produkcji wiader plastikowych i innych opakowań jest polipropylen (PP) oznaczany cyfrą 5. To bezbarwne i bezwonne tworzywo sztuczne charakteryzujące się dużą trwałością i odpornością na działanie czynników zewnętrznych. Polipropylen nie wpływa w żaden sposób na smak, zapach, konsystencję czy inne właściwości przechowywanych w nim produktów. Jest nie tylko wytrzymały, ale także łatwy w obróbce. Doskonale nadaje się zarówno do formowania wtryskowego, jak i termoformowania w warunkach dużego ciśnienia i wysokiej temperatury.

Wiaderka do żywności powstają poprzez wtryskiwanie tworzywa w formie granulatu do uprzednio przygotowanej formy, w której zastygają. W nowoczesnych zakładach produkcyjnych cały proces przebiega automatycznie w urządzeniach nazywanych wtryskarkami. Powstałe w ten sposób opakowania mogą mieć różne rozmiary, kształty i kolory w zależności od potrzeb klienta.

Wiadra plastikowe w branży spożywczej

Branża spożywcza jest szczególnie wymagająca (towary, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać rygorystyczne przepisy) i szalenie konkurencyjna. Dlatego producenci wybierają opakowania nie tylko pod kątem bezpieczeństwa znajdujących się w nich towarów, ale także estetyki wykonania i funkcjonalności. Wiadra plastikowe posiadają specjalne plomby zabezpieczające pojemniki przed nieplanowanym otwarciem np. w trakcie transportu. To ważna informacja dla potencjalnych klientów. Dzięki temu mają pewność, że nabiał, przetwory lub inne produkty spożywcze w trakcie magazynowania i przewozu nie doznały uszczerbku na jakości. W większości przedsiębiorstw na życzenie klienta do każdego wiadra można dopasować praktyczną rączkę wykonaną z plastiku lub połączenia tworzywa sztucznego i metalu. Takie rozwiązanie pozwala na wygodne magazynowanie towarów w magazynach, chłodniach, a także przydomowych piwnicach i składzikach.

Duża konkurencyjność w branży przekłada się także na wzrost zainteresowania nowymi technikami zdobienia. Coraz większą popularnością cieszy się technologia IML, która pozwala stworzyć etykiety odporne na uszkodzenia, działanie wilgoci oraz innych czynników zewnętrznych. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest możliwość odzyskania pełnego surowca w procesie recyklingu.

Artykuł powstał we współpracy merytorycznej z plast-box.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.