Kuchnia japońska – egzotyka smaku
Kuchnia japońska – jeśli chodzi o stosowane składniki – jest bardzo podobna do kuchni chińskiej. Do przygotowania posiłku używa się zazwyczaj ryżu, sprasowanego twarogu, zwanego tofu, grzybów shiitake, które są kruche i można je spożywać w stanie surowym, oraz soi. W skład potraw wchodzą też różnorakie owoce. Między innymi cytrus o nazwie daidai, yuzu o cierpko-kwaśnym smaku, odmiana mandarynki, zwana mikan, owoc kaki, kasztan, gruszka nashi, a także cytrus o nazwie kabosu.
Kuchnia orientalna nie może się obyć bez glonów. Najczęściej stosuje się wakame. Z wodorostów tych przyrządza się różne sałatki oraz sushi. Natomiast jeśli chodzi o przyprawy, w kuchni japońskiej stawia się raczej na naturalność i zachowanie pierwotnego smaku. Dlatego w użyciu jest niewiele dodatków smakowych. Sos sojowy jest wyjątkiem. Podobnie jak sake – czyli wino z ryżu – stosuje się do większości dań. Poza tym potrawy przyprawia się pastą sojową, zwaną miso, octem ryżowym, chrzanem wasabi oraz olejem sezamowym.
Ryby i owoce morza
W skład produktów wykorzystywanych w kuchni japońskiej wchodzą świeże ryby. Głównie węgorz, makrela i tuńczyk. Z owoców morza spożywa się langusty, ośmiornice, kalmary i krewetki. Jeśli chodzi o ryby, za niezwykły przysmak uchodzi fugu, zwana rozdymką tygrysią. Ze względu na to, że jest trująca, mogą ją przygotować tylko doświadczeni i odpowiednio przeszkoleni kucharze. W kuchni japońskiej można spotkać też dania mięsne. Najczęściej wykorzystuje się wieprzowinę lub wołowinę, ale w nieznacznych ilościach.
Rodzaje dań
Dania kuchni japońskiej dzieli się na kilka grup, w zależności od sposobu ich przyrządzania. Namasumono, to potrawy, które nie są poddawane obróbce cieplnej. Nikomono, to dania gotowane. Teppanyak, stanowią grupę potraw przyrządzanych na grillu. Dania z rusztu są nazywane yakimono. Agemono, to z kolei potrawy smażone. Potrawy sfermentowane nazywa się sukemono, sałatki – sunomono, a dania z udziałem ryżu – gohanmono.
Buliony i desery
Kuchnia japońska to nie tylko ryż, warzywa i ryba z wodorostami. Podstawą kulinarną są także buliony. Powstają one z bogatej mieszanki warzyw i mięsnych dodatków, przyrządzanych w formie surowej, grillowanej lub pieczonej. Na ich bazie przygotowuje się także dania z makaronami. Desery kuchni japońskiej potrafią zaskoczyć. Na przykład tradycyjne ciastko, zwane mochi, powstaje z mąki ryżowej i klejącego ryżu. Obtacza się je sezamem goma, proszkiem z soi, zwanym kinako i zabarwia na zielono sproszkowanymi liśćmi yomogi. Za nadzienie służy słodka czerwona fasola anko albo truskawki. Japońskie desery nie są tak słodkie jak w innych krajach, ale za to są smaczne i zdrowe.
Herbaty
Nieodzownym elementem kuchni japońskiej są herbaty. Głównie w użyciu jest herbata zielona, którą pije się po każdym posiłku. Szczególnie ceniona jest sproszkowana jej wersja, zwana matcha, której używa się także jako dodatku do potraw. Przez to, że rośnie w specjalnych zacienionych pomieszczeniach, staje się słodka i wyjątkowo aromatyczna.
Więcej informacji Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie |