3 Sty

Hit ostatniego sezonu – ekskluzywne wyjazdy firmowe dla wyższej kadry

Wyjazdy firmowe niektórym kojarzą się z przykrym obowiązkiem. To prawda, że gdy wszyscy pracownicy muszą spędzić weekend w miejscu, do którego jeżdżą każdego roku, nie są specjalnie zadowoleni. Jakieś spotkanie przed południem, kilka słów prezesa, a potem ognisko lub dyskoteka w rytmie disco polo. Nie ma się co dziwić, że dziś taka forma spędzania weekendu nikogo już raczej nie cieszy. Czasami warto zastanowić się nad tym i zastosować zasadę – mniej znaczy więcej.

Ostatnio coraz popularniejsze stają się wyjazdy firmowe dla wybranych pracowników lub kluczowych klientów. Członkowie zespołu zwykle rywalizują o prawo udziału w takim ekskluzywnym wydarzeniu, osiągając spektakularne sukcesy na polu zawodowym lub zdobywając kolejne progi sprzedażowe. Hitem ostatniego sezonu jest turystyka kulinarna. I o ile pracownikom średniego szczebla proponuje się wyjazdy na warsztaty kulinarne do Włoch czy do Francji, o tyle wyższa kadra menadżerska coraz częściej może zakosztować kulinarnych „cudów” tego świata.

Dania spod znaku Michelin

Nie każdy ma w życiu okazję zjeść cokolwiek w jednej z najlepszych restauracji świata. Dla smakoszy to prawdziwa gratka, gdy mogą delektować się najbardziej ekskluzywnymi daniami w renomowanych miejscach na kulinarnej mapie świata, oznaczonych gwiazdkami Michelin.

Co roku publikowana jest lista najlepszych pięćdziesięciu restauracji świata. Tworzy ją społeczność niemal tysiąca osób wywodzących się z kręgów restauratorów, właścicieli restauracji, szefów kuchni, krytyków kulinarnych, pisarzy i znanych smakoszy. Na szczycie tej znamienitej listy znajduje się najwięcej restauracji hiszpańskich – aż trzy. Wśród najlepszych są znamienite lokale między innymi z USA, Chile i Danii. I choć na liście nie ma restauracji zlokalizowanych w Polsce, to zestawienie jest doskonałą inspiracją dla zorganizowania kulinarnej podróży marzeń dla wybranych pracowników lub klientów. Każdy z nich chętnie przeznaczy na taki firmowy wyjazd nie tylko weekend.

Kulinarny wyjazd firmowy – dokąd warto jechać?

Z pewnością warto udać się do jednego z krajów Beneluksu. W belgijskiej Brugii znajduje się restauracja Karmeliet, będąca królestwem słynnego szefa kuchnia Geerta Van Hecke. Znakiem rozpoznawczym tego miejsca jest niezwykle krótkie menu i minimalistyczny wystrój. Restauracja zdobyła bardzo wiele gwiazdek Michelin, a co ciekawe, najprostszy zestaw lunchowy można tu zjeść nawet za 20 euro.

Docelowym miejscem może też być Kopenhaga w Danii i restauracja Geranium serwująca wprost doskonałe potrawy w towarzystwie równie genialnych win. Miłośnicy „Seksu w wielkim mieście” chętnie skosztują ryby podawanej w morelach i kwiatach maku we francuskiej restauracji hotelu Plaza Athénée, gdzie rozgrywał się finałowy odcinek serialu. Szef kuchni, Alain Ducasse, stał się sławny, zdobywając niemal równocześnie trzy gwiazdki Michelin w trzech różnych swoich restauracjach. Godna polecenia jest także restauracja T’ang Court znajdująca się w Hongkongu. Tu serwowane są dania wyśmienitej kuchni kantońskiej, w której królują owoce morza.

Biura podróży specjalizujące się w organizacji wyjazdów firmowych, takie jak www.wyjazdydlafirm.pl, organizują wyjazdy dokładnie według życzenia zleceniodawcy. Można więc wybrać sobie dowolne miejsce na świecie i tam zaprosić swoich najlepszych pracowników czy klientów. Z pewnością taka nagroda pozostanie w ich pamięci na wiele, wiele lat.

Jedna myśl na temat “Hit ostatniego sezonu – ekskluzywne wyjazdy firmowe dla wyższej kadry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.